Ga terug

Verse basis pasta saus

Dit basis recept voor pasta saus is super eenvoudig en gemakkelijk klaar te maken.
Het bevat weinig calorieën en heeft lekker veel smaak. Zelf maak ik eens in de zoveel tijd een grote pan. Vervolgens vul ik bakjes met 450-500 gram saus. Voor een maaltijd voor 3 personen gebruik ik dan 1 bakje.
De porties vries ik in, zodat ik voor mijn favoriete recepten altijd verse saus klaar heb staan. Zo draai ik op drukke dagen heel gemakkelijk een snelle pasta maaltijd in elkaar. Zoals bijv ravioli met aubergine of spinazie.
Wist je dat je wel 40% bespaart aan calorieën als je pasta saus zelf maakt ten opzichte van een pot 😊?
En als je eenmaal vers gewend bent, wil je echt niet anders meer 😉.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: pasta, tomaat, tomatensaus, uien
Porties: 3 liter
calorieën: 75kcal

Ingrediënten

  • 1,5 kg tomaten
  • 1 courget
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 wortelen
  • 3 paprika's
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepel oregano
  • 2 theelepel basilicum
  • peper naar smaak

Instructies

  • Was de tomaten, paprika en de courget.
  • Doe alle tomaten heel in een grote pan.
  • Snijd de courget door de helft en snij 1 helft in grote blokken. Snij 2 paprika’s in grove stukken en voeg die bij de tomaten.
  • Voeg een klein beetje water en het bouillonblokje toe en breng het tomaten, paprika-courgetmengsel aan de kook. Laat het vervolgens ongeveer 20 minuutjes zachtjes doorkoken.
  • Snipper intussen de uien.
  • Snij de andere helft van de courget en de paprika, wortel en bleekselderij in kleine blokjes.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Verwarm in een hapjes pan 1 eetlepel olijfolie.
  • Fruit hierin de ui en de knoflook en bak de courget, paprika, bleekselderij en wortelen mee.
  • Voeg daarna de tomatenpuree toe en laat alles op een zacht vuurtje pruttelen. Ongeveer 1 minuut.
  • Giet het tomaten, paprika-courgetmengsel niet af, maar pureer deze met een staafmixer.
  • Voeg het mengsel vervolgens bij de groenten in de hapjes pan.
  • Voeg ook de peper, oregano en basilicum toe.
  • Roer alles goed door elkaar en laat het op een lage warmtebron nog 30 minuutjes pruttelen met de deksel schuin op de pan.

Notities

Eet smakelijk!!
Tips:
  • 200 gram basis pasta saus bevat ongeveer 75 calorieën.
  • Je kunt in principe alle tomaten gebruiken in de saus. Zelf kies ik vaak voor een combinatie van tros- en pruimtomaten.
  • Vind je de saus nog niet voldoende gebonden? Laat hem dan nog even pruttelen zonder deksel op de pan, zodat hij indikt.
  • Hou je van een wat pittigere saus? Voeg dan een rood pepertje toe bij de tomaten.
  • Hebt je pastinaak over dan kun je de courget ook goed vervangen door pastinaak. Dit maakt de saus een beetje zoeter.
  • Courget en pastinaak zorgen er beiden voor dat de saus wat bindt.
  • Vers gesneden groenten zijn vaak het lekkerst. Maar heb je geen tijd of zin om groenten te snijden? Dan kan je zakjes voorgesneden groenten in de supermarkt kopen.