Ga terug

Zoete aardappel pannekoekjes

Nu het 's morgens weer wat donkerder is als ik op sta. En het buiten weer wat kouder wordt, krijg ik ook zin in ander eten. Ik vervang mijn bakje yoghurt met granola nu ook heel graag voor een lekker warm ontbijt. Zoals deze zoete aardappel pannekoekjes.
Zelf ben ik dol op pannekoeken. Maar helaas zijn pannekoeken niet echt DENKSLANK proof.
Deze zoete aardappel pannekoekjes zijn een mooi alternatief. Met één portie start je de dag met een prima ontbijt. Het bevat veel vezels en direct 70 gram groente. De zoete aardappel behoort namelijk tot de groentes. Het is een knolgewas.
Belangrijk is wel dat je de zoete aardappelpuree zelf maakt. In de supermarkt vind je het ook kant en klaar. Maar daar zitten vaak toevoegingen zoals room in. Daarmee wordt het wel een heel calorisch ontbijt.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Gang: Ontbijt
Trefwoord: ei, kaneel, koekkruiden, melk, zoete aardappel
Porties: 1
calorieën: 350kcal

Equipment

  • Koekenpan
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 60 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel koekkruiden of kaneel
  • 120 ml halfvolle melk
  • 70 gram zelfgemaakte zoete aardappel puree
  • 1/2 theelepel olie
  • 1 eetlepel poedersuiker

Instructies

  • Schil de zoete aardappel en snij deze in kleine blokjes.
  • Kook de zoete aardappel in ca. 20 min. gaar. En pureer hem met de melk tot zoete aardappelpuree.
  • Meng het meel, de bakpoeder, het zout en de koekkruiden door elkaar.
  • Roer de natte ingrediënten door de droge en meng alles goed.
  • Verwarm 1/2 theelepel olie in een pan met anti-aanbak laag en schep hierin 4 lepels beslag.
  • Bak de pannekoekjes 2 tot 3 minuten totdat er belletjes in het deeg verschijnen. Draai ze dan om en bak ze nog 1 minuut.
  • Leg de pannenkoekjes op een bord en strooi er de poedersuiker over.

Notities

Eet smakelijk!
Tips:
  •  De pannekoekjes bevatten geen conserveringsmiddelen. Eet ze daarom op de dag dat je ze bakt of vries ze in.  Zelf bak ik vaak in één keer meerdere porties. En ik vries ze in. Verpak de pannekoekjes dan los in huishoudfolie en doe ze in een diepvrieszakje.
  • Zoete aardappelen zijn meestal vrij groot. En je kan ze aangesneden niet gemakkelijk bewaren. Kijk daarom hoeveel zoete aardappel je hebt. Heb je bijv. 120 gram puree? Vermenigvuldig alle ingrediënten dan maal 3. En bak 3 porties pannenkoekjes.
  • Heb je een portie in de vriezer? Verwarm de oven dan voor op 180 graden. En bak de pannekoekjes nog 10 minuutjes in de oven af. Ze zijn dan weer heerlijk vers.
  • Wil je mooie ronde pannekoekjes maken? Gebruik dan een bakring om het beslag in de pan te doen.
Bron:www.debakparade.nl